Kun je ziek worden van stress?

Kun je ziek worden van stress?

“Ja”, is het antwoord helaas. Het blijkt niet alleen uit allerlei wetenschappelijke onderzoeken. Ik heb het zelf 2 keer meegemaakt. Het duurde máánden eer ik weer een beetje opgeknapt was en weer redelijk kon functioneren.

Inmiddels ben ik, als ervaringsdeskundige, al heel wat jaren stress- en burnoutcoach. En ik zie wat in indertijd deed (en naliet!) terug bij mijn cliënten.

Altijd maar dóórgaan, signalen (fysiek, emotioneel, mentaal, sociaal) van teveel stress negeren en denken dat de volgende vakantie het wel oplost. Niet dus. Er zijn meerdere oplossingen mogelijk, en dit is 1 van de beste: bouw je stress af!! Ik weet het, dat is niet altijd mogelijk als je een drukke baan hebt (en een gezin) en al helemáál niet als je ondernemer bent (en een gezin hebt). Toch betaal je een veel hogere prijs als je het op ziekte laat aankomen!

Neem op tijd gas terug, praat er met een deskundige over (mij als coach bijvoorbeeld, ik weet hoe het is en wat de valkuilen kunnen zijn) en maak een langere termijn planning. Want wat betekent het voor jou, je dierbaren en je werk als jij langdurig uitvalt? Hoe blijf jij vitaal?

In dit artikel vind je een paar goede tips om jouw stress af te bouwen!