Employability steeds belangrijker

Employability steeds belangrijker

Employability? Dat betekent dat je jouw werk als zinvol ervaart. Niet alleen voor jezelf, ook voor anderen en voor de maatschappij. Van waarde zijn, betekenis geven. Steeds meer mensen zijn er naar op zoek.

Ik merk het in mijn werk als loopbaancoach. Niet alleen de veertigers en vijftigers stellen de vraag: “hoe en waar vind ik zingeving?”. Ook al mensen die halfweg twintig zijn, volop bezig met hun carrière, komen bij mij met deze vraag als ze op zoek gaan naar een nieuwe baan of opleiding. “Ik wil minder met mijn hoofd bezig zijn en meer met mijn hart”.

Het is volgens mij een belangrijk onderdeel van duurzaam inzetbaar zijn. Het maakt dat mensen gemotiveerd zijn, loyaal zijn aan hun werk, zich graag inzetten omdat ze ervaren dat hun bijdrage er toe doet.

Employability is daarom een onderwerp dat regelmatig besproken mag worden door zowel leidinggevende als medewerker. In hoeverre ervaart de medewerker zijn/haar werk als zinvol? Wat verandert er in de nabije toekomst op dit gebied? Hoe speel je daar samen nu alvast goed op in?

Bijvoorbeeld door jobcrafting, een cursus of bijscholing volgen, eens snuffelen aan ander werk binnen de organisatie, taakroulatie, of het inschakelen van een loopbaancoach. Iemand ‘van buitenaf’ kan vaak met een frisse blik kijken naar wat er binnen de organisatie als vanzelfsprekend wordt beschouwd maar wat de medewerker afremt om te groeien en bloeien. Zo blijft de medewerker aan boord en breed en duurzaam inzetbaar!

Meer over employability lees je in > dit artikel > Zoek je een loopbaancoach voor medewerkers die op zoek zijn naar ‘iets anders’ maar die je graag zou willen behouden voor je organisatie? Neem gerust contact met me op: Marie-José Meijs, 06 20826410.