Indrukwekkende oorlogsverhalen van cliënten

Indrukwekkende oorlogsverhalen van cliënten

Tijdens mijn training ‘Omgaan met Onbegrepen Gedrag van Mensen met Dementie’ vertel ik altijd over een mogelijke oorzaak van moeilijk verstaanbaar gedrag: trauma’s die mensen hebben opgelopen tijdens de 2e Wereldoorlog.
 
Soms kan dat trauma geactiveerd worden door een gebeurtenis in het hier-en-nu, waarbij ineens gedrag ontstaat van tóen. Als je niet weet wat er in het verleden van jouw cliënt heeft gespeeld, kun je er ook niet op de juiste manier op reageren.
 
In > dit artikel > worden voorbeelden gegeven van wat er mogelijk kan zijn gebeurd. Vooral in de maand mei komen vaak herinneringen boven die tientallen jaren zijn weggestopt. Veroordeel niet, vraag na en handel met begrip, respect en vooral veel compassie!