Onbegrepen gedrag vermindert met aangepaste kleding

Onbegrepen gedrag vermindert met aangepaste kleding

Bewoners die zichzelf niet meer kunnen verzorgen hebben door fysieke aandoeningen en/of dementie vaak pijn bij verzorging en aankleden.

Een logische reactie is dan dat zij zich verzetten of agressief worden. Aangepaste kleding kan dit verminderen. Dat is kleding die je op andere manieren kunt aantrekken, of bijvoorbeeld met klittenband kunt aandoen. Op > deze website > vind je 2 boekjes om kleding hiervoor te vermaken.

Dit is een onderdeel van PDL: Passiviteiten van het Dagelijkse Leven. Dit is een vorm van belevingsgerichte zorg en richt zich op mensen die een grote of volledige zorgafhankelijkheid hebben. Er wordt gekeken naar wat iemand nog wél kan en werkt met haptonomisch contact.
Hierdoor is vaak veel minder psychofarmaca nodig. En dat is mooi meegenomen binnen de Wet zorg en dwang.