Dialoog met mensen met dementie?

Dialoog met mensen met dementie?

“Hoe kun je nog communiceren met mensen met dementie? Ze begrijpen je toch niet meer?”

Die vraag hoor ik regelmatig tijdens mijn training ‘Communiceren met Mensen met Dementie’.  Mijn antwoord is: Jawel! Wóórden begrijpen ze misschien niet meer helemaal. Er zijn nog andere manieren van contact maken. Aanwezig zijn, luisteren, non-verbaal, aanraken, elkaar ruimte geven, woordeloos begrip. Niet vanuit het hoofd maar vanuit elkaars hart.

Er is door Atlant een > boekje (aanrader!) > gemaakt waarin deze manier van communiceren, dialoog genoemd, wordt omschreven. In alle fases van dementie (de zogenaamde ik-fases: bedreigde, verdwaalde, verborgen en verzonken ik) kun je uitwisselen over bijvoorbeeld gezelligheid, herinnering, eigen keuzes, verzorging, buiten zijn, verbinding, beweging, muziek… In het boekje vind je veel tips en voorbeelden.

Het sleutelwoord hierbij is empathie. Je laat je vooroordelen los en verplaatst je in de ander. Zelfs in de stilte kun je elkaar vinden….