Wat als bewoner met dementie naar overleden dierbare vraagt?

Wat als bewoner met dementie naar overleden dierbare vraagt?

Sommige bewoners vragen meerdere malen per dag naar hun overleden partner, of zijn steeds op zoek naar hun moeder. Wat dan te doen, wat te zeggen of wat juist niet? Ga je mee in de beleving of vertel je de waarheid? Ga je liegen of merken ze dat?

Tijdens mijn bijscholing ‘Omgaan met Moeilijk Gedrag van Mensen met Dementie’ komt dit thema altijd langs. Meestal ga ik er via een oefening dieper op in. Wat gebeurt er bij de bewoner als je er in mee gaat? Wat voor verlangen of gevoel zit er onder?
Ik adviseer meestal om mee te gaan in de beleving en in te spelen op het gevoel van gemis: je stelt de bewoner dan centraal. Je kunt vragen stellen over de herinneringen aan de dierbare, of iets samen gaan doen dat deze warme herinnering kan laten herleven. Dat haalt de bewoner meestal uit de emotie terwijl je de herinnering en de band blijft eren.

> Dit artikel > geeft een mooi inzicht in de mogelijke achtergronden van vraag- en zoekgedrag. En je vindt er goede tips hoe er (beter niet) mee om te gaan.

Geïnteresseerd in de bijscholing ‘Omgaan met Moeilijk Gedrag van Mensen met Dementie’ (geschikt voor alle functieniveaus intra- en extramuraal)? Klik > hier > voor meer informatie en/of neem contact met me op voor de mogelijkheden: 06 20826410.