Kun je dementie voorkomen?

Kun je dementie voorkomen?

Een van onze cursisten van de scholing ‘Omgaan met Complex Gedrag van Bewoners met Dementie – voor Vrijwilligers’ vroeg mij wat de factoren zijn om dementie te voorkomen.

Ja, voor een groot deel wél! Wist je dat maar liefst 30% van alle dementiegevallen kunnen worden voorkomen door voor een gezonde leefstijl te kiezen?

Het aantal mensen dat de komende jaren dementie gaat krijgen, neemt schrikbarend toe, in Limburg nog harder dan in de rest van het land. Er is nog steeds geen medicijn gevonden voor dementie –voor zover we dat al ooit gaan vinden-  dus het beste wat we NU kunnen doen is proberen dementie te voorkomen. Hoe eerder (zelfs al vanaf een jaar of 40) je daarmee begint, hoe beter. Ook omdat diezelfde gezonde leefstijl effect heeft op heel veel andere ernstige aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en diabetes.

Wat kunnen we dan doen in die gezonde leefstijl? Om ons daarmee te ondersteunen wordt vandaag 17 maart de ‘MijnBreincoach’-app gelanceerd. De digitale tool, ontwikkeld door het Alzheimer Centrum Limburg, is er op gericht om onze hersenen gezond en vitaal te houden en op die manier het dementie-risico op latere leeftijd te verkleinen.

De app helpt mensen om via een > snelle test >  eerst inzicht te krijgen in hun eigen hersengezondheid. Na een uitgebreidere vragenlijst worden vervolgens tips en adviezen in haalbare kleine stappen gegeven om de eigen leefstijl in positieve zin te veranderen. Je krijgt per gekozen leefstijlthema 14 dagen lang elke dag een kort berichtje.

Drie leefstijladviezen zijn volgens onderzoek belangrijk:

  • Blijf nieuwsgierig (heb een doel: een hobby, iets leren, een eigen tuintje)
  • Eet gezond (veel groente en fruit, olijfolie, rook niet)
  • Beweeg regelmatig (ga wandelen, zwemmen of dansen, blijf bezig).

Beweging stimuleert de doorbloeding van de hersenen en het aanmaken van nieuwe verbindingen tussen hersencellen. Daar hoef je niet heftig voor te gaan sporten in een sportschool. Ook op andere, simpele en leuk(er)e manieren in dat wat past in jouw beweegpatroon kun je aan voldoende beweging komen en zo je hersengezondheid verbeteren. Ik stip maar weer eens subtiel even > VitaBiodanza >  aan: dansen, bewegen, samen, wereldmuziek, plezier, heerlijk….

De lancering van de app (verkrijgbaar via de App Store en Google Play) gaat tevens gepaard met de campagne: ‘We zijn zelf het medicijn’. Meer lezen op > deze website >